Υλικά
2 ποτήρια του νερού σιτάρι
1 ποτήρι του νερού ρεβίθια
1 ποτήρι νερού φασόλια ξερά
1 ποτήρι του νερού ξανθιές σταφίδες
1 ποτήρι του νερού σύκα
1 ποτήρι του νερού ξερά καΐσια
1/2 ποτήρι του νερού φιστίκια
4 ποτήρια του νερού ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας γαρίφαλο.
10 - 15 ποτήρια του νερού νερό
Για το στόλισμα:
1 ποτήρι του νερού μαύρη σταφίδα
1 ποτήρι του νερού ρεβίθια
1 ποτήρι νερού φασόλια ξερά
1 ποτήρι του νερού ξανθιές σταφίδες
1 ποτήρι του νερού σύκα
1 ποτήρι του νερού ξερά καΐσια
1/2 ποτήρι του νερού φιστίκια
4 ποτήρια του νερού ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας γαρίφαλο.
10 - 15 ποτήρια του νερού νερό
Για το στόλισμα:
1 ποτήρι του νερού μαύρη σταφίδα
κοπανισμένα καρύδια, φιστίκια Αιγίνης
κανέλα, σπόρους από ρόδια
κανέλα, σπόρους από ρόδια
Εκτέλεση
Μουλιάζουμε από το προηγούμενο βράδυ το σιτάρι, τα φασόλια, τα ρεβίθια και τις σταφίδες σε ξεχωριστά μπολ. Την επόμενη μέρα αφού στραγγίξουμε το σιτάρι το βάζουμε σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε 15 ποτήρια νερό και βράζουμε. Απομακρύνουμε τον αφρό που σχηματίζεται με μια τρυπητή κουτάλα και αφού κλείσουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της βράζουμε για 30 λεπτά. Στραγγίζουμε επίσης τα φασόλια και τα ρεβίθια και τα βράζουμε σε ξεχωριστή κατσαρόλα.
Το σιτάρι το βράζουμε μέχρι να μαλακώσει αρκετά και το ανακατεύουμε που και που.
Στην συνέχεια το βραστό νερό από το σιτάρι το προσθέτουμε στα φασόλια και στα ρεβίθια για να πήξει ο ζωμός. Συνεχίζουμε το βράσιμο. Έπειτα ρίχνουμε με την σειρά τα φιστίκια, τις ξανθιές σταφίδες, το γαρίφαλο, τα ξερά καΐσια (αφού πρώτα τα έχουμε κόψει στα τέσσερα) και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να πάρουν μερικές βράσεις ακόμα. Τέλος προσθέτουμε την ζάχαρη και αφού βράσουμε για 5-10 λεπτά, προσθέτουμε και τα σύκα, αφήνουμε να πάρουν ακόμα μια βράση και κατεβάζουμε από την φωτιά.
Το σιτάρι το βράζουμε μέχρι να μαλακώσει αρκετά και το ανακατεύουμε που και που.
Στην συνέχεια το βραστό νερό από το σιτάρι το προσθέτουμε στα φασόλια και στα ρεβίθια για να πήξει ο ζωμός. Συνεχίζουμε το βράσιμο. Έπειτα ρίχνουμε με την σειρά τα φιστίκια, τις ξανθιές σταφίδες, το γαρίφαλο, τα ξερά καΐσια (αφού πρώτα τα έχουμε κόψει στα τέσσερα) και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να πάρουν μερικές βράσεις ακόμα. Τέλος προσθέτουμε την ζάχαρη και αφού βράσουμε για 5-10 λεπτά, προσθέτουμε και τα σύκα, αφήνουμε να πάρουν ακόμα μια βράση και κατεβάζουμε από την φωτιά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου