Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κρεατόπιτα της Λωξάνδρας




Υλικά :

Για το φύλλο:

1 κεσεδάκι γιαούρτι.
1 κεσεδάκι καλαμποκέλαιο ή βούτυρο.
Αλεύρι όσο πάρει μέχρι η ζύμη να γίνει μια μάζα που να μην κολλάει στα χέρια και να πλάθεται εύκολα.
1 κουταλάκι κοφτό αλάτι.
1 κρόκος χτυπημένος ελαφρά με μια κουταλιά νερό για να επαλειφθεί το πάνω φύλλο της πίτας.

 Για την γέμιση :

Μισό κιλό κιμάς.
700 γρ κρεμμύδια.
3 αυγά.
3 κουτάλια της σούπας κρέμα γάλακτος.
250 γρ γραβιέρα ή κεφαλοτύρι.
4-5 κόκκοι μοσχοπίπερο κομμένο στη μέση.
Ελάχιστη κανέλα.
Μαύρο πιπέρι, αλάτι.
1 κουταλιά της σούπας φρυγανιά.
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο.
Ελάχιστη ζάχαρη.

Εκτέλεση :

Πλένουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες και ζεματάμε σε βραστό αλατισμένο νερό. Τα ξεπλένουμε πάλι τα στίβουμε λίγο και τα σοτάρουμε ελάχιστα με δυο κουταλιές βούτυρο. Προσθέτουμε τον κιμά, το αλάτι, το πιπέρι, την ελάχιστη κανέλα, το μοσχοπίπερο και αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί. Όταν κρυώσει το μείγμα προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, τους τρεις κρόκους και τα δυο ασπράδια, το τυρί που έχουμε τρίψει στον τρίφτη και μια κουταλιά της σούπας φρυγανιά.
Ζυμώνουμε καλά τα υλικά για τα φύλλα. Χωρίζουμε την ζύμη σε δύο μέρη και ανοίγουμε  δύο φύλλα. Για το φύλλο που θα στρώσουμε στον πάτο και στα πλάγια του ταψιού χρησιμοποιούμε λίγο περισσότερη ζύμη απ΄όση στο άλλο φύλλο που θα στρώσουμε στην επιφάνεια. Αφού στρώσουμε το κάτω φύλλο σε βουτυρωμένο ταψί αγκαλιάζοντας με αυτό και τα πλάγια του ταψιού μοιράζουμε πάνω του την γέμιση ομοιόμορφα προσέχοντας να μην είναι πιο χοντρή από έναν πόντο. Στρώνουμε το πάνω φύλλο κολλώντας με τα δάχτυλα στα άκρα μεταξύ τους τα δύο φύλλα και με ένα πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια με τον κρόκο του αυγού. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να πάρει χρυσορόδινο χρώμα η πίτα επάνω και κάτω!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου