Τα μανιτάρια χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική για περισσότερα από 2000 χρόνια λόγω της μεγάλης θρεπτικής αξίας τους σε υδατάνθρακες και πρωτείνες. Οι πρωτείνες αυτές περιέχουν όλα τα βασικά αμινοξέα για τον οργανισμό οπότε πλησιάζουν κατά πολύ την ποιότητα των ζωϊκών πρωτεϊνών. Είναι πλούσια επίσης σε βιταμίνες Α,Β,D,P και Κ και επιπλέον περιέχουν ασβέστιο φώσφορο και κάλιο. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους λοιπόν σε πρωτείνες και της χαμηλής περιεκτικότητας τους σε λιπαρά είναι ιδανικά όχι μόνο για όσους ακολουθούν υποθερμιδική δίαιτα αλλά για όσους έχουν μια ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή.
Ριζότο με μανιτάρια
Υλικά :
- 2 ποτήρια ρύζι για πιλάφι
- 1 ποτήρι κομμένα μανιτάρια
- 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Ζεστό νερό
- Κύβος κότας
Διαδικασία :
Μουσκεύουμε το ρύζι σε χλιαρό νερό και το αφήνουμε για τουλάχιστον μισή ώρα. Σ’ ένα τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μανιτάρια με το ρύζι, το αλάτι και τον κύβο κότας. Προσθέτουμε ζεστό νερό τόσο όσο να τα καλύπτει όλα με ζουμάκι λίγο παραπάνω από ένα δάχτυλο. Σκεπάζουμε με το καπάκι και ψήνουμε μέχρι να αποροφηθούν όλα τα υγρά. Μόλις ψηθεί το ριζότο το «ξεκουράζουμε» για 3 λεπτά και σερβίρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου