Η βιταμίνη Α ανήκει στις λιποδιαλυτές βιταμίνες και είναι απαραίτητη για την υγεία μας.
1. Η Βιταμίνη Α είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που βρίσκεται στα λαχανικά πράσινου και κίτρινου χρώματος σε μορφή καροτινοειδών ουσιών (προβιταμίνες). ‘Ομως λίγες από τις καροτινοειδείς ουσίες των λαχανικών μπορούν να μετατρέπονται από το μεταβολισμό μας σε βιταμίνη Α. Η βήτα καροτίνη είναι η πιο γνωστή από αυτές τις καροτινοειδείς ουσίες η οποία έχει αντιοξειδωτική δράση και προστατεύει τα κύτταρά μας από οξειδωτικές βλάβες που συμβαίνουν φυσιολογικά από τον μεταβολισμό.Μόλις καταναλώσουμε τροφές πλούσιες σε καροτινοειδή, β- καροτίνη μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο λεπτό έντερο και στο ήπαρ.
Τα τρόφιμα που επιτρέπουν στον ανθρώπινο οργανισμό να έχει αρκετή βιταμίνη Α περιλαμβάνονται:
Τα τρόφιμα που επιτρέπουν στον ανθρώπινο οργανισμό να έχει αρκετή βιταμίνη Α περιλαμβάνονται:
Α. Φυτικής προέλευσης:
1. Γλυκοπατάτα
2. Καρότο
3. Κολοκύθα
4. Πεπόνι
5. Μπρόκολο
6. Σπανάκι
7. Βερίκοκο
8. Δημητριακά προγεύματος και χυμοί εμπλουτισμένοι σε βιταμίνη Α
Β. Ζωικής προέλευσης:
1. Γάλα, εμπλουτισμένο με βιταμίνη Α
2. Αυγό (κρόκος)
3. Τυρί (cheddar)
4. Συκώτι
7. Βερίκοκο
8. Δημητριακά προγεύματος και χυμοί εμπλουτισμένοι σε βιταμίνη Α
Β. Ζωικής προέλευσης:
1. Γάλα, εμπλουτισμένο με βιταμίνη Α
2. Αυγό (κρόκος)
3. Τυρί (cheddar)
4. Συκώτι
5. Ψάρι
Οι κυριότερες ωφέλιμες δράσεις της είναι:
1. Βοηθά την όραση, ιδιαίτερα την όραση σε σκοτεινό περιβάλλον
2. Συμβάλλει στην κανονική ανάπτυξη, πολλαπλασιασμό και υγεία των κυττάρων του σώματος
3. Διεγείρει την παραγωγή και δραστηριότητα των λευκών αιμοσφαιρίων του αίματος, που είναι κύρια στοιχεία της άμυνας του οργανισμού μας εναντίον των μολύνσεων
4. Διατηρεί υγιές το δέρμα
5. Βοηθά στον ανασχηματισμό των οστών
6. Συμβάλει στην υγεία των κυττάρων των ενδοθηλίων (τα κύτταρα που καλύπτουν εσωτερικές επιφάνειες του σώματος)
Επιπτώσεις έλλειψης βιταμίνης Α στον οργανισμό
Food | Serving size | Vitamin A (ug) RAE* |
Animal sources (vitamin A) | ||
Turkey Liver | 75 g (2.5 oz) | 16 950 |
Chicken Liver | 75 g (2.5 oz) | 4054 |
Cod liver oil | 5 mL (1 tsp) | 1382 |
Baked Eel | 75 g (2.5 oz) | 853 |
Goat cheese, soft | 50 g (1.5 oz) | 204 |
Milk (skim, 1%, 2%, chocolate) | 250 mL (1 cup) | 142-158 |
Salmon | 75 (2.5 oz) | 112 |
Egg | 1 large | 70 |
Plant sources (carotenoids) | ||
Baked sweet potato | 1 medium | 1096 |
Pumpkin, canned | 125 mL (1/2 cup) | 1007 |
Carrot juice | 125 mL (1/2 cup) | 966 |
Cooked carrots | 125 mL (1/2 cup) | 766 |
Cooked spinach | 125 mL (1/2 cup) | 605 |
Baby carrots | 8 carrots | 552 |
Butternut squash | 125 mL (1/2 cup) | 413 |
Dried apricots | 60 mL (1/4 cup) | 191 |
Cantaloupe | 125 mL (1/2 cup) | 143 |
1. Απώλεια όρασης τη νύκτα
2. Ξηρό δέρμα με λέπια
3. Αυξημένος κίνδυνος μολύνσεων
4. Ανεπαρκής ανάπτυξη
Η βιταμίνη Α χρησιμοποιείται για να μειώσει τις επιπλοκές από ασθένειες όπως η Μαλάρια (Ελονοσία), το AIDS,Ιλαρά, και διάρροια. Επίσης αυξάνει στους άνδρες την κινητικότητα του σπέρματος. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Fertility and Sterility ανακάλυψαν ότι οι άνδρες που έκαναν διατροφή με αντιοξειδωτική δράση πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν καλύτερα ποσοστά στην κίνηση του σπέρματος, τον όγκο εκσπερμάτωσης και συγκέντρωση σπέρματος από εκείνους που κατανάλωναν δίαιτες βαριές στο κρέας και τα πλήρη σε λιπαρά γαλακτοκομικά τρόφιμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου